Szükségem lesz dobórákra?

Szükségem lesz dobórákra?

Számítsuk le a dobosok azon szerencsés 1%-át, akik Isten-adta tehetséggel rendelkeznek. Legtöbbünknek szüksége van az oktatásra; tanárral, vagy autodidakta módon könyvek/DVD-k segítségével, vagy éppen oktató szoftverekkel, melyek szépen együttműködnek az elektromos dobokkal…


TANULÁS DOB OKTATÓVAL

A testtartástól kezdve a verőtartásig, könnyen felvehetünk rossz szokásokat, beidegződéseket, melyek egyszerűen elkerülhetők, ha egy tanár segítségével haladunk végig az első lépéseken. Dobtanárt viszonylag könnyen találhatsz az interneten. A választás már kicsit bonyolultabb. A személyes szimpátia elengedhetetlen, ugyanakkor fontos az is, hogy a tanár figyelembe vegye a vágyaidat, törekvéseidet is. Amennyiben rocker szeretnél lenni kőkemény kettő-néggyel és jó feelinggel, vagy éppen virtuóz jazz dobos, aki keni-vágja az elméletet is - ezt jó tisztázni az első órán és eszerint építeni fel a tananyagot. Ugyanakkor mindig légy nyitott: egy jó dob tanár olyan dobosokkal, koncepciókkal és stílusokkal fog megismertetni, amiknek még a létezéséről sem tudtál eddig.

Learning With A Drum Tutor - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK
Self-Tuition  - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK

ÖNKÉPZÉS

Amennyiben nincs lehetőséged dobtanárhoz járni, tanulj önállóan! Az önképzés eredeti formáját a doboktató könyvek jelentik, melyek még mindig megállják a helyüket, ebből többféle is elérhető a hangszer- és könyvesboltokban. Ezen kívül népszerűek a dob oktató DVD-k, habár az interneten található online oktatóanyagok nagyon nagy előnyt jelentenek a kezdő dobosok számára. Látogass el a www.rolandus.com,oldalra és rengeteg, mindent átfogó, online dob kurzust találhatsz, olyan világhírű dobosok előadásában, mint Greg Bissonnette és Mike Snyder. Amennyiben találsz az interneten olyan dob oktatót, aki inspirál téged, látogass el a weboldalára és nézd meg, hátha tart kurzust a közeledben.

VÉGZETTSÉG ÉS KOTTAOLVASÁS

Igaz, hogy a világ legjobb dobosai közül néhánynak nincs dobos végzettsége és kottát sem tud olvasni (inkább érzésből játszanak és tabulaturát olvasnak). Általánosságban véve azonban, ha a dobos karrier mellett döntesz, és session dobos, vagy éppen tanár szeretnél lenni, akkor az elmélet és a kottaolvasás elsajátítása igazán fontos dolog. Aki tehát hivatásszerűen szeretne dobolni tanulni, érdemes akkreditált képzést választani, amire már itthon is megvan a lehetőség.

Grades & Sight Reading - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK
Dedication and time - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK

ELKÖTELEZETTSÉG ÉS IDŐ

A gyakorlás elkerülhetetlen, ha fejlődni szeretnél, azonban fontos, hogy megtalálj egy olyan rutint, ami kellemes és nem lélekölő. Ne hosszú adagokban gyakorolj: napi tizenöt perc sokkal jobb hatással van az izomzatra és a mentális memóriára egyaránt, mint heti egyszer két óra. Továbbá hosszú távon egy rudiment tökéletes elsajátítása sokkal hasznosabb, mintha végig el tudnál játszani egy dalt, rosszul. Végül, de nem utolsó sorban, ne játssz túl gyorsan: így sokkal kevesebbet fogsz hibázni, kevésbé leszel frusztrált, és mindeközben sokkal jobban fejlődik a játékdinamikád is.

ROLAND DT-1 DOB OKTATÓ SZOFTVER

Nincs kőbe vésett út a briliáns technika eléréséhez, így ha egy oktató, könyv, DVD vagy online videó nem működik, kösd rá az elektromos dobod a számítógépre és tanulj dob oktató szoftver segítségével. A Roland DT-1 Dob Oktató szoftver könnyedén telepíthető Mac vagy PC számítógépre, és kiváló gyakorlatokat, dob patterneket és kíséret dalokat tartalmaz. Ráadásul a motiváció is megoldott, mivel a képernyőről azonnali visszaigazolást kapunk játék közben, és a gyakorlatok végén kapott pontszám is inspiráló lehet, mert következő alkalommal van mit megdönteni. Ez a szoftver segít a fejlődésben, mert tartalmaz gyakorlatokat – kezdőtől középhaladó szintig -, 57 dob patternt és 60 kíséret dalt is, amire dobolhatunk.

Roland DT-1 Drum Tutor software - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK