Létezik megoldás a dobok keltette zaj csökkentésére?

Létezik megoldás a dobok keltette zaj csökkentésére?

A dobok zajosak – és amíg ez a színpadon nagyon izgalmas dolog, addig sok potenciális dob vásárlót riaszt el attól, hogy haza vigyen egy akusztikus dobfelszerelést. Itt jelentkezik az elektromos dobok legnagyobb előnye: lehetőség a szomszéd-barát gyakorlásra és dobolásra. Most kiderül az is, hogyan tehetünk még csendesebbé egy elektromos dobot...


VÁLASSZ EGY ELEKTROMOS DOBOT – ÉS EGY MEGFELELŐ FEJHALLGATÓT

A tradicionális akusztikus dobok hangereje nem szabályozható, és ez gondot jelenthet éjszakai gyakorlásnál. Az elektromos dobok egyik legfontosabb előnye a fejhallgató használatának lehetősége, mely biztosítja, hogy csak a te fejedben fog lüktetni a ritmus és nem a szomszéd bácsiéban. Amennyiben legtöbbször fejhallgatóval tervezed a dobolást, érdemes befektetni egy jó minőségű fülesbe. A monitor fülhallgatók jelentik a legnépszerűbb megoldást, de a hangminőség érdekében mindig győződj meg róla, hogy a fejhallgatóban található driverek átmérője minimum 40 mm legyen és széles frekvencia átvitellel rendelkezzen (kb. 20-20.000 Hz). Ha nagyon zajos környezetben játszol, próbálj ki zajszűrős fejhallgatókat. A passzív típusok szivacs rétegek segítségével nyelik el a külső zajokat, míg az elemes, aktív változatokban egy elektronikus áramkör oldja meg ezt a feladatot.

Choose an electronic kit for quiet performance - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK
Try noise-reducing pads and heads - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK

PRÓBÁLJ KI ZAJ-CSÖKKENTŐ ÜTŐFELÜLETEKET ÉS BŐRÖKET

Ne hidd, hogy, csak mert elektromos dobot használsz az már garantálja a halk gyakorlást. Az ütőfelületek és bőrök kialakítása meghatározza, hogy azok hogyan reagálnak a dobverő ütésekre, így ha szempont számodra a csendes megszólalás, akkor ne is gondolkozz zajos, rétegelt gumilapos padokat tartalmazó dobszerkóban, inkább válassz egy Roland V-Drums dobot. A mi V-ütőfelületeink a legcsendesebbek az összes elektromos dob felület közül, az egyedi hálóbőrök, két rétegű, 45-fokban szőtt mintázatú hálójuknak köszönhetően kis akusztikai hanggal rendelkeznek. Válaszd a megfelelő ütőfelületeket és nem kell visszafognod ütéseid, vagy lecserélned kedvenc dobverőd pálcikákra (a V-Padok fa és nylon fejű verőkkel is használhatók).

75%-OS ZAJCSÖKKENTÉS VERŐFEJ NÉLKÜLI PEDÁLLAL

Még ha fejhallgatót és minőségi hálóbőrös ütőfelületeket használunk, akkor is a lábdob verőfejének puffanása elég zavaró lehet. Megoldás lehet egy verőfej nélküli lábdob pedál. Ahelyett, hogy egy fizikai ütőfej megütne egy dobbőrt, használhatunk például Roland KT-10-et, mely fordított működésű trigger mechanikával rendelkezik: így akár 75%-kal kevesebb zajt produkál, miközben a megszokott pedál mozgást és játék-reakciót érezhetjük talpunk alatt. A KT-10-nél a fordított verőfejben lévő súlyok variálásának segítségével és a rugó feszesség állíthatóságának köszönhetően abszolút ’lábra’ szabható a játékérzet.

Cut drum volume by 75% with a beaterless pedal - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK
Kill vibrations with isolation boards and isolation feet - Electronic Drums Buyers Guide | Roland UK

CSÖKKENTSD A VIBRÁCIÓT SZIGETELŐ LAPOKKAL ÉS LÁBAKKAL

Amennyiben emeleti szobában helyezed el a dobszerkód, érdemes csökkenteni a lefelé irányuló vibrációt. Egy MDF padozat elég extrém megoldás, és nem egyszerű igazán egyszerű módja a hangszigetelésnek. Az egyik kitűnő megoldás a hangszigetelő lap: ez egy olyan alacsony profilú, gumi tompítókkal rendelkező négyzet alakú lap, mely betehető a lábgép és a lábcin pedál alá, és meggátolja a zaj lefelé irányban terjedését. Ezt kombinálhatjuk hangszigetelő gumi lábakkal is, melyeket a lábcin állvány és a lábdob lábai alá kell helyezni. Így akár 75%-kal csökkenthetjük a vibrációt és az akusztikai zajokat.

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK