Mire van szükségem a dobolás elkezdéséhez?

Mire van szükségem a dobolás elkezdéséhez?

Ne tévesszen meg az elérhető dob eszközök óriási választéka. Az igazság az, hogy míg a profiknak szükségük lehet bonyolultabb felszerelésre, a kezdő dobosok elindulhatnak egy alap összeállítással is. Íme az alapok...

Kezdő dobfelszerelés

Ahhoz, hogy számos stílusban fejlődhess, gyakorolhass, bizonyos nélkülözhetetlen elemekre szükség van az első dobfelszerelés esetén is. A jó kezdő elektromos dobtól elvárható, hogy tartalmazza a fő ütőfelületeket (lábdob, pergő, tamok) és cintányérokat (beütő, kísérő, lábcin), plusz egy strapabíró állványt, pedálokat és a hangmodult, ami a dobütéseket hanggá alakítja. A dobozban benne lesz egy hálózati adapter és az összekötő kábelek is. Ne feledd, hogy nem leszel mindig kezdő, így megvan az előnye egy olyan kezdő dobszett választásának, mint a Roland TD-1K, mivel ez a dob képes veled együtt fejlődni olyan bővítési lehetőségekkel, mint egy kiegészítő cintányér, egy két-érzékelős ütőfelület, vagy komolyabb lábgép, lábpedál.

Starter drumkit | Roland UK
Throne, headphones and monitor | Roland UK

Dobszék, fejhallgató és monitor hangfal

Mivel sok dobos küszködik hátfájással, érdemes beruházni egy komolyabb dobszékre. Számos jellemzőt figyelembe vehetünk – létezik három- és ötlábú, háttámlás, vagy anélküli, memória szivacsos, hidraulikus vagy orsós – de a legfontosabb, hogy próbálj ki pár széket és válaszd azt, mely támogatja a természetes játékpozíciód. Nyilvánvalóan szükséged lesz fejhallgatóra (lehet az monitor, vagy zajszűrős változat, minimum 40 mm-es driverrel és széles, 20-20000 Hz-es frekvencia átvitellel). Másrészt, majd amikor már más zenészekkel játszol együtt, monitor hangfalra is szükséged lesz a dobfelszerelésed hangosítása végett.

Használj metronómot, hogy összekapjon

A pontosság a dobosok legfontosabb tulajdonsága, így egy tempó-adó eszköz létfontosságú része a dobfelszerelésednek. Manapság ritkán találkozunk régimódi „kattogós” metronómmal, sokkal inkább digitálissal, akár úgynevezett tack (vagy tak) jellel, mely könnyedén összehozható szoftverekkel, mint például a Garageband, vagy telefonos alkalmazással; ez segít számítógépes felvételeknél, hogy pontosak legyünk. A tak jelre gyakorlás nagyban fejleszti a feszes tempótartást. Egy újabb ok, hogy Roland V-Drums dob mellett tedd le a voksot, a beépített Rhythm Coach (Ritmus Segéd) funkció, ahol különböző gyakorlatok segítik a dobost a tempótartás fejlesztésében.

Using a metronome to make it click | Roland UK
Pick your sticks | Roland UK

Kapd fel a verőket

Szánj időt a tökéletes dobverő megtalálására is, mert ez összetettebb, mint gondolnád. A verő vastagsága befolyásolja a hangzást és az érzetet is, a finom és gyors 7A verőktől (jazz), a vaskos 2B-ig (heavy-metal). A verő kúp, vagy váll kialakítása hatással van a visszapattanásra, játék-reakcióra és az egyensúlyra, míg a verő fejének alakja befolyásolja a hangszínt, a hengeres fej sokszínű hangzásától a mélyebb tartományt hozó ovális alakú verőfejig. A dobverők szára legtöbbször hickory fából (strapabíró) készül, vagy juharból (gyorsabb játék érdekében), és bár mind a fa, mind a műanyag fejű verők jól használhatók Roland V-Drums dobokon, a Zildjian és a Vic Firth kínálatában megtalálhatók kifejezetten elektromos dobokhoz fejlesztett dobverők is.

A megfelelő tanulási források kiválasztása

A hardvered már megvan, azonban a dobos karriered nem fog megindulni addig, amíg nem találsz megfelelő eszközt a technikád fejlesztésére. Mindenki másképp tanul dobolni, otthon használatos oktató DVD-k, könyvek, újságok, vagy online oktató anyagok segítségével. Amennyiben Roland V-Drums szerkót választottál – és USB-n keresztül csatlakoztál Mac-re, PC-re, vagy iOS eszközre – már el is érhetsz technikát fejlesztő szoftvereket, mint például a Roland DT-1 Dob Oktató és ingyenes alkalmazásokat, mint a Friend Jam.

hoose the right learning resources | Roland UK

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK