Akusztikus vagy elektromos dobon tanuljak

Akusztikus vagy elektromos dobon tanuljak?

Csupán mert az akusztikus dobok ismerősek, még nem biztos, hogy egy szárnyait bontogató dobos számára, első lépésként ők jelentik a legjobb választást. Mielőtt a tradicionális bőrök és dobtestek mellett leteszed a voksot, érdemes fontolóra venni azokat az előnyöket, melyek segítségével egy elektromos dob elindíthatja dobos karriered...


MI A KÜLÖNBSÉG AZ AKUSZTIKUS ÉS ELEKTROMOS DOBOK KÖZÖTT?

Egy tradicionális dobfelszerelés nem szorul sok magyarázatra: a hangokat a dobok és cintányérok megütésével szólaltathatjuk meg. Egy elektromos dobnál ez kicsit bonyolultabb: az ütőfelületek megütésekor egy elektronikus jelátalakító - más néven trigger - érzékeli a megütést és továbbítja a jelet a hangmodul felé; a hangmodul hanggá alakítja a jelet, mely fejhallgatón vagy hangfalakon keresztül hallhatóvá válik. Ennek a folyamatnak a végeredménye márkától és modelltől függően sokféle lehet, az „olyan, mintha akusztikus szerkón játszanék”-tól egészen az „olyan, mintha fazekakon játszanék”-ig. Ne feledd, hogy a választás nem fekete-fehér. Manapság, egyre népszerűbb a dobosok körében, hogy akusztikus dobfelszerelésüket kiegészítik ütőfelületekkel, triggerekkel és hangmodullal, létrehozva egy úgynevezett „hibrid” dobot. A hibridben ötvöződik az akusztikus dobok játék élménye az elektromos dobok technikai előnyeivel – de ez lehet, hogy egy kicsit túlzásnak tűnik az elején.

What’s the difference between acoustic and electronic drums? | Roland UK
How versatile is the sound of electronic drums? | Roland UK

MENNYIRE VÁLTOZATOS AZ ELEKTROMOS DOBOK HANGJA?

Egy akusztikus dobfelszerelés egy hangot tud nagyon jól, amit vagy imádunk, vagy utálunk. Amikor egy jó minőségű elektromos dobot választunk, akkor a hangmodul számos különféle dobfelszerelés hangjának hű szimulációját biztosítja, a kemény rock-os lábdoboktól a jazzes pergőkig. Ez azt jelenti, hogy egy gomb megnyomásával válthatunk hangzást, az adott zenekarnak, dalnak, koncertnek megfelelően. Ez nem csupán a felső kategóriás szettekre érvényes, hanem a Roland belépő szintű TD-1K dobfelszerelése is tartalmaz 15-féle virtuális dobszerkót, változatos hangzásokat kínálva, melyekkel játszhatunk blues, vagy akár metál zenéket is. A kategóriában feljebb haladva, a Roland TD-15KV-ben már 50 gyári dobfelszerelés megtalálható – plusz további 50 memória hely a saját készítésű dobszettek számára.

HONNAN EREDNEK AZ ELEKTROMOS DOBHANGOK?

A Roland V-Drums hangmodulok beépített hangjait, csúcskategóriás akusztikus dobok hangjának profi hangstúdióban történő mintavételezésével állítják elő. A mintavétel a komplett tonális és dinamikai spektrumban történik, tehát mintát vesznek a különböző játékpozíciókban rengetegféle megütés dinamikával, a lehelet finomtól a kőkeményig. Próbáld ki és az eredmény meggyőző lesz. Amikor ráütsz egy V-ütőfelületre – izomból, vagy éppen finomkodva – a megütés erősségétől függően, mindig az eredeti dob megfelelő hangmintája fog megszólalni.

What’s the difference between acoustic and electronic drums? | Roland UK
What’s the difference between acoustic and electronic drums? | Roland UK

MENNYIRE ÉRZÉKENYEK AZ ELEKTROMOS DOB ÜTŐFELÜLETEK?

Válaszd a megfelelő elektromos dobszettet és végképp meg leszel győzve. A trigger és a hangmodul közötti adatátvitel ma már olyan gyors, hogy nem kell aggódni a latency miatt (latency = a dob megütése és a hang megszólalása között eltelt idő). Ráadásul, a legtöbb digitális ütőfelület két- vagy három-utas triggerelést alkalmaz, a megütés pozíciójának megfelelő, élethű reagálás érdekében. Meggyőződhetsz a modern ütőfelületek minőségéről, ha kipróbálod a Roland V-Drums-ok hálóbőrös dobjait. A világ első számú dobbőr gyártójával, a REMO-val közösen fejlesztett, két-rétegű hálós felület és a 45-fokos szövésminta tompítja a hangot a csendes gyakorlás érdekében, míg a dupla-triggeres kialakítás érzékeli a játékbeli finomságokat is.

MENNYIRE ÉLETHŰ A JÁTÉKÉRZET AZ ELETROMOS DOBOKON?

A legjobb elektromos dobok az akusztikus megfelelőik hangját és érzetét egyaránt leképezik. Nézd meg a Roland V-Drums családját, és három játékérzet javító tulajdonsággal is találkozhatsz. A SuperNATURAL technológia az összes dobszettben megtalálható a TD-11-től felfelé. Az ezzel a tulajdonsággal rendelkező V-Drums dobok úgy reagálnak a játékdinamikára, mint egy hagyományos dobfelszerelés. A Viselkedés modellezés (behaviour modelling) jelentése pedig, hogy a szimulált hangszer minden apró nüansza leképzésre kerül, míg a Fizikai hang modellezés (COSM) lehetővé teszi az egyes dobfelszerelések modellezését és átalakítását egyaránt: végy egy juhar pergőt, változtasd meg a bőrt rajta, hangold be és válaszd ki a megfelelő tompítást hozzá.

What’s the difference between acoustic and electronic drums? | Roland UK
What’s the difference between acoustic and electronic drums? | Roland UK

MENNYIRE FLEXIBILISEK AZ ELEKTROMOS DOBOK?

A praktikusság szempontjából mindenképp kijelenthetjük, hogy az elektromos dobok lényegesen könnyebbek, mint az akusztikusak, például a hordozható Roland TD-4KP súlya csupán 12.5 kg, azonnal összeállítható és szétszedhető és minimális helyet foglal. Az elektromos dobok sokféleképpen variálhatók, az állvány és az ütőfelületek pozíciója változtatható, hogy kényelmes legyen a játék, sőt, a hálóbőr feszessége is állítható (éppúgy, mint egy akusztikus dobnál). Ahogy menet közben növekednek a dobolással kapcsolatos igényeid, a Roland V-Drums-ok bővíthetősége is megoldható, például extra ütőfelületeket és cintányérokat köthetsz be a Trigger bemenetekre, vagy akár sample ütőfelületekkel is fejlesztheted dobfelszerelésed.

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK