Mire figyeljek oda elektromos dob választásakor

Mire figyeljek oda egy elektromos dobfelszerelésnél?

Elképzelhető, hogy az elektromos dobok koncepciójával már tisztában vagy, de elbizonytalanít a digitális dobok elképesztően széles választéka. Az alábbi hat egyszerű tippet követve, valószínűleg könnyebben megtalálod a számodra leginkább megfelelő dobfelszerelést.


JÁTSZHATÓSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG

Elektromos dob kipróbálásakor a legfontosabb kritérium a játékérzet és a hangzás. Ütögesd végig az összes ütőfelületet és a cineket, különféle szögekből, finoman és erőteljesen, közben figyeld, hogy viselkedik a hardver, érezhetők-e a nüánszbeli különbségek, valamint, hogy a hangzás teljes és autentikus-e. Az ütőfelület megütése és a hang megszólalása között nem lehet hallható késés - valamint, ha úgy érzed fura, digitálisan generált hangot hallasz, lépj tovább. Amennyiben dobolás-technikád még kezdetleges a döntés meghozatalához, vigyél magaddal egy tapasztaltabb barátot és kérd meg, hogy üssön egy-két groove-ot és díszítést, miközben te hallgatod őt fülhallgatón keresztül. Hallgasd meg azt is, hogy változik a hang a megütés erősségétől függően. Olcsóbb elektromos doboknál a beütő (crash) cinen játszva, ugyanaz a hang fog megszólalni finom megütésnél is, mint erőteljesnél, csak éppen halkabban. A Roland V-Drums doboknál több rétegből áll egyetlen hangminta, így teljesen más hangkarakter szólal meg finom, és erőteljes ütéseknél.

Flexible and durable stand  | Roland UK
Flexible and durable stand  | Roland UK

VARIÁLHATÓ ÉS STRAPABÍRÓ KARÁM

Egy olyan elektromos dobfelszerelés, melyen nem tudod beállítani a számodra optimális játékpozíciót, lelassíthatja a fejlődésed, sőt akár egészség károsodást is okozhat. Tartsd szem előtt, hogy a dobkarám minősége alapvető fontosságú. Egyrészt strapabírónak kell lennie a szállítás miatt, ugyanakkor legyen ergonomikus és állítható: vegyük a Roland MDS-9V-t, melynek cintányér és pergő tartói állítható, gömbcsuklós véggel rendelkeznek, a lábcintányér tartó kar dönthető, és a cinek és tamok pozíciója is tetszőlegesen állítható. Amikor kipróbálsz egy elektromos dobot a hangszerboltban, nézd meg, hogy be tudod-e állítani a számodra kényelmes pozíciókat. Ha nem, akkor nincs „áll az alku”! Fontosak még a szorító bilincsek; olcsó dobokon megütsz egy ütőfelületet és az elmozdul. A Roland V-Drums-oknál a bilincsek ott maradnak, ahová állítják őket.

CSENDES ÜTŐFELÜLETEK

Csupán legenda, hogy az összes elektromos dob csendes, mint az egércincogás. Természetesen olyan dobot szeretnél, ami fülhallgatón keresztül elképesztően jól szól, azonban gyengébb minőségű ütőfelületek és cinek esetén a megütéskor jelentkező kopogó hanggal az egész környéket fel fogod bosszantani. Amennyiben fontos számodra a csendes megszólalás, nem tanácsos olyan elektromos dobot vásárolni, ahol az ütőfelületek rétegelt gumilapok, inkább válaszd a Roland hálóbőrös V-ütőfelületeit (itt, a 45-fokban szőtt mintával rendelkező, kétrétegű hálóbőrös felület, bizonyítottan zajcsökkentő hatású). Amennyiben verőfej nélküli lábgépet tartalmazó dobfelszerelést választasz – mint a Roland TD-1K – a szomszédok még jobban meg fognak kedvelni.

Flexible and durable stand  | Roland UK
Use a Coach | Roland UK

OKTATÓ FUNKCIÓK ÉS METRONÓM

Talán a legkényelmesebb és leg-költséghatékonyabb dobtanulás, ha olyan dobszerkót használunk, mely tartalmaz beépített oktató funkciókat. A Roland V-Drums család legtöbb tagja segíthet ebben, a Coach (vagy oktató) funkcióval, mely háromféle módot kínál a tempótartás gyakorlására. Fejleszd a pontosságod a Time Check móddal, pontosítsd a belső ütemérzékedet a Quiet Count-tal, vagy éppen tökéletesítheted az alapvető ütemek közötti váltakozást a Warm-Up napi használatával. Mindegyik módnál az LCD kijelző egy azonnali vizuális visszajelzést ad gyakorlás közben – a végén pedig egy pontszámot, amit aztán újra és újra meg lehet dönteni.

BEÉPÍTETT DALOK ÉS CD/MP3 CSATLAKOZTATÁS

Két órányi magányos paradiddle gyakorlás eléggé letompíthat, így amikor elektromos dob mellett döntesz, tanácsos olyat választani, amelyben beépített dalok és backing trackek is megtalálhatók. A Roland V-Drums dobok háromféle lehetőséget kínálnak ezen a téren. A leggyorsabb, ha egyszerűen kiválasztasz egyet a beépített kíséretek, frázis loop-ok közül és mehet is a zenélés. Ráköthetsz CD/MP3 lejátszót is a modulra és ez is megszólaltatható a dobhangok mellett a fejhallgatón keresztül. Egyes V-Drums szerkók lehetővé teszik, hogy a modul USB csatlakozóján keresztül szólaltassuk meg kedvenc WAW vagy MP3 formátumú dalainkat. A jammelés nem csak élvezetes, hanem fejleszti a játékdinamikát és felkészít arra, hogy csatlakozz egy „igazi” zenekarhoz – tehát, ne gondolkozz olyan elektromos dobon, ami fukarkodik ezekkel a lehetőségekkel.

 Onboard songs and CD/MP3 connectivity | Roland UK
Potential for hardware upgrades on an electronic kit | Roland UK

A HARDVERES BŐVÍTÉS LEHETŐSÉGEI

Nincs annál rosszabb, mint pár hónapos használat után ráébredni, hogy a belépő-szintű elektromos dobod visszatart a fejlődésben. Érdemes olyan dobot választani, mely lehetővé teszi a hardveres bővítést, hogy reagálhass a tudásod és a közönséged bővülése által keltett igényekre, hogy a dobod ne állhasson a fejlődésed útjába, ha szükséged lenne pl. egy plusz ütőfelületre. A Roland V-Drums családnál a belépő szintű TD-1K is lehetőséget ad a bővítésre, egy plusz cintányérral, egy duplaérzékelős pergő ütőfelülettel, vagy akár lábdob paddal, melyhez a saját lábgéped csatlakoztathatod. A felsőbb kategóriás dobokon pedig extra trigger bemeneteket is találunk a komolyabb bővíthetőség érdekében. A legtöbb V-Drums modul hátlapján pedig ott van a MIDI aljzat, melyen keresztül más elektronikus zenei eszközökkel és számítógéppel kommunikálhatunk.

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK