Hogyan tehetem élvezetessé
a dobtanulást?

Hogyan tehetem élvezetessé a dobtanulást?

A dobolás alapvető gyakorlatainak elsajátítása - ahogy ülsz ott egyedül a szerkó mögött – olyanná válhat, mint egy hosszú robotolás. Még ha nem is játszol zenekarban, vagy eddig nem találtál dobtanárt, akkor is számos útja van annak, hogy motivált maradj, fejlődj, ÉS mindezt még élvezd is...

Használj edzőt

A profik szerint a gyakorlással eltöltött idő 30-50%-ában metronómra kell játszani, azonban sok dobos azt kívánja, bárcsak lenne egy élvezetesebb módszer a tempótartás elsajátítására. Amennyiben Roland V-Drums-on gyakorolsz van ilyen. A belépő TD-1K dobtól egész a TD-15KV-ig, rendelkezésünkre áll egy beépített Rhythm Coach, ami tulajdonképpen egy személyi tempó edző, mely segít a gyakorlatok felépítésében, motivál és azonnali visszajelzést ad. Pontosítsd az ütéseid a Time Check-kel, tedd feszessé a brake-jeidet a Quiet Count-tal, vagy tökéletesítsd az alapvető technikákat napi rendszerességgel a Warm-Up gyakorlatok segítségével. Mindegyik gyakorlatnál az LCD kijelzőn keresztül azonnali vizuális visszajelzést kapunk a tempótartásról – valamint a végén egy pontszámot, amit aztán meg lehet majd dönteni.

Use a Coach | Roland UK
Jam with songs | Roland UK

Játssz a beépített dalokkal

A játékdinamikád úgy fejlesztheted a legjobban, ha együtt zenélsz másokkal, sőt gyakorlás közben, egyedül is lehet jammelni egy jó elektromos dobfelszerelés segítségével. A Roland V-Drums hangmodulok számos valósághű kíséret dalt és loop frázist tartalmaznak, melyekre majdnem olyan játszani, mintha lenne egy saját zenekarod. Ha pedig úgy tartja kedved a világ legjobb zenekaraival is együtt zenélhetsz, lejátszhatod kedvenc dalaid WAV vagy MP3 fájl formátumban az USB porton keresztül is a fejhallgatós gyakorlás során. Továbbá, ha nem mennek még a gyorsabb tempók, a hangmodulban le is lassíthatod a dalokat, valamint beállíthatod a dob és a kíséret hangerő arányát, vagy akár gyakorlás céljából be is loopolhatsz egy trükkösebb részt az A/B Repeat funkcióval.

Csatlakozás alkalmazásokhoz és szoftverekhez

A technológiai fejlődés teljesen új világot nyitott meg a doboktatás lehetőségeinek terén, tehát mindenképp olyan elektromos dobot válassz, ami képes biztosítani ezeket. A számítógépes szoftverek egy új löketet adhatnak a gyakorlásba belefásult dobosoknak, például a Roland DT-1 Drum Tutor használata rendkívül egyszerű: csak telepítsd a programot Mac-re, vagy PC-re, csatlakoztasd a dobod egy USB kábellel a gépre, majd élvezd a vizuális gyakorlás lehetőségeit. Kipróbálhatsz olyan technika-fejlesztő alkalmazásokat is, mint az Air Recorder, vagy a V-Drums Friend Jam, csak kapcsold össze V-Drums dobodat egy iOS eszközzel (Roland wireless USB adapter segítségével).

Connect to apps and software | Roland UK
Join the drum gang with V-Drums Friend Jam  | Roland UK

Csatlakozz egy dobos közösséghez a V-Drums Friend Jam-mel

A dobtanár nem állhat diákja rendelkezésére a nap 24 órájában, és ez megnehezítheti, hogy egy akusztikus dobos motivált maradjon két dobóra között. Ha elhagyatottnak érzed magad, próbáld ki a V-Drums Friend Jam-et: ez egy ingyenes alkalmazás Mac, PC és iOS készülékekre, mellyel fejlesztheted a technikád, ötleteket kaphatsz és összemérheted képességeid egy globális dob-közösség többi tagjáéval. A Friend Jam átmenetet képez, egy csak dobosokból álló közösségi hálózat és a világ legélvezetesebb workshop-ja között, virtuális dobszerkókkal, ingyenes backing track-ekkel, fejlesztő gyakorlatokkal – ráadásul ösztönzőleg hat, mivel pontokat és visszajelzést ad játékodról, valamint mutatja a pozíciód a „világranglistán”. Egy kis baráti versengés az önképzés érdekében...

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK