Mennyibe fog kerülni egy elektromos dobfelszerelés?

Mennyibe fog kerülni egy elektromos dobfelszerelés?

A bennük található fejlett technológia miatt, sokan azt gondolják az elektromos dobokról, hogy áruk biztosan elérhetetlen. Valójában azonban számos olyan olcsó (de nem ócska) elektromos dob kapható a piacon, amin elkezdhetünk tanulni. Az alábbiakban találsz néhány megfontolandó anyagi tényezőt...


ÓVAKODJ A LEGOLCSÓBB ELEKTROMOS DOBOKTÓL

Nem kell milliókat fizetni egy dobért, ugyanakkor próbálj meg ellenállni a csábításnak, hogy megrendeld a legolcsóbb, „no-name” dobszerkót. Egy szuper olcsó dob megvásárlásával általában nem spórolunk. A legrosszabb eset az, amikor rajtad marad egy dobszerkó, ami olyan rosszul szól és olyan szörnyű rajta játszani, hogy soha többé nem akarsz leülni mögé – majd végül rájössz, hogy nincs hozzá alkatrész, senki nem segít neked és a pénzed sem kapod vissza. Szánj rá kicsit többet, válassz egy jó belépő szintű dobot, valamelyik ismert gyártótól és az előző eset fordítottja lesz igaz. A változatos és profi hangzások, a remek játékérzet és a beépített oktató funkciók inspirálóan fognak hatni rád, ezért többet fogsz gyakorolni – ennek következtében gyorsabban is fejlődsz majd.

Skip the cheapest electronic drumkits
Be aware of price points

FIGYELJÜNK ODA AZ ÁRKATEGÓRIÁKRA

Az elektromos dobok durván három fő árkategóriába sorolhatók. Az egyik ilyen kategória a 160.000 Ft környéke, ahol már jó minőségű elektromos dobhoz juthatunk, mint például a Roland TD-1K, 15 beépített dobszettel, USB csatlakozóval, Oktató funkciókkal, stb. Egy másik árkategória a 200.000 és 350.000 Ft közötti, ahová például a közép kategóriájú, több funkcióval rendelkező V-Drums dobok is tartoznak, mint a TD-4KP, vagy a TD-11K. A 350.000 Ft feletti árkategóriával a profi területre lépünk, ahol olyan dobok találhatók, mint a TD-15K vagy a csúcskategóriás TD-30KV. Persze egy kezdő is választhat profi dobszerkót, ha megvan rá a kerete, és egy profi dobos is beruházhat belépő szintű dobszettbe az otthoni gyakorlás céljából.

A KIEGÉSZÍTŐKRŐL

Természetesen maga a dobfelszerelés a legfontosabb, de szükséged lesz néhány kiegészítőre is. Dobszéket már találsz 10.000 forint körül, de persze léteznek lényegesen drágább és profibb székek, akár 40.000 Ft feletti áron is. A dobverők majd mindegyike 4000 Ft alatt kapható. Nyilvánvalóan szükséged lesz fejhallgatóra, is, amiből nem érdemes a legolcsóbbat választani – egy profibb monitor fejhallgató esetében olyan 30-40 ezer forintos árral kalkulálhatsz, például Roland RH-200. Amikor pedig más zenészekkel együtt szeretnél játszani, a dobszerkód hangosításához szükséged lesz valamilyen erősítőre - lehet az a kicsi, kompakt Roland PM-03(60 ezres árkategória), vagy a sokkal nagyobb teljesítményű CM-200 (150 ezer forint körül). Le is egyszerűsítheted az életed, ha a Roland DAP-3X kiegészítő csomagot választod, mely tartalmaz egy dobszéket, dobverőket, és lábgépet is.

Factor in the accessories
Remember the cost of lessons

NE FELEDKEZZ MEG A DOBÓRÁK KÖLTSÉGEIRŐL SEM

A dobtanulás is pénzbe kerül. 2014-ben egy átlag dob magánóra ára Magyarországon körülbelül 3-4000 forint. Szerencsére egy jó elektromos dobbal azért tudunk spórolni egy kicsit – bár kétségtelen, hogy dobtanárra szükség van. A Roland V-Drums dobokba beépített Coach (vagyis edző) funkció nagy segítségül szolgálhat a tempótartás fejlesztésére és a magabiztos játék elérésére, míg az USB porton keresztül számítógépre / iOS készülékekre csatlakozhatunk, és különféle hasznos alkalmazásokat érhetünk el, mint a V-Drums Friend Jam. A 10 ezer forint körüli áron kapható Roland DT-1 szoftver pedig igazán élvezetes és vizuálisan nyomon követhető gyakorlást biztosít.

Elektromos dob vásárlói útmutató

Tekintsd meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálod az összes, elektromos dobokkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá video anyagokat is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Elektromos dob vásárlói útmutató »

Get my free drum guide with video lessons - Electronic Drum Buyers Guide | Roland UK