Az első digitális zongora megvásárlása

Az első digitális zongora megvásárlása

A hangszerpiac nagyon sokféle digitális zongorát kínál, ezért első nekifutásra nem könnyű eldönteni, hogy melyikre essen a választás. Első lépésként az Interneten célszerű elkezdeni a keresést, ahol további hasznos kisfilmeket is találhat, amelyek különböző szempontok szerint mutatják be a digitális zongorákat. Az online tájékozódást követően a következő lépés egy hangszerüzlet meglátogatása. Az Interneten hallgathat online demókat, elolvashat termékismertetőket, de a megfelelő hangszer kiválasztásának egyetlen módja, ha elmegy és kipróbál néhányat. Ez a videó áttekinti azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes feltenni a hangszerüzletben, és megmutatja azokat a dolgokat, amelyeket érdemes kipróbálni.

500x500

Kié lesz?

Mikor nekiindul tudnia kell, hogy kié lesz a zongora. Öné lesz? A gyermekének vásárolja, vagy az egész család számára? Az utóbbi esetben valószínűleg lesz valaki, aki hosszabb távon fogja használni a hangszert. Ez annyit jelent, hogy érdemes egy igazán kiváló zongorát megvásárolni, ami jobb hangzást, jobb billentést és több előnyös tulajdonságot tudhat magáénak. Nagy általánosságban a digitális és akusztikus zongorákról egyaránt elmondható, hogy minél több pénzt szán a hangszerre, annál jobb hangzást és billentést kap. Ezért alapvetően azt tanácsoljuk, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb hangszert vásárolja meg, hogy ne kelljen rövid időn belül cserélni.

Who are you buying a piano for? - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK
Digital Piano Tone - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Hangzás

Egy hangszerüzletben elsőként a zongorák hangjára érdemes figyelmet fordítani. Ennek legcélravezetőbb módja, ha kiválaszt néhány hangot és összehasonlításként csak ezeket szólaltatja meg különböző modelleken.

A kívánt árfekvésben próbáljon ki két-három hangszert és válassza ki az Önnek legmegfelelőbb hangzást. Amennyiben otthon fejhallgatóval is szeretné használni a zongorát, próbálja ki a hangszereket fejhallgatóval is, mivel a hangzás nagyon eltérő lehet, amikor azon keresztül hallgatja a hangszert. A legjobb megoldás, ha az otthoni fejhallgatót viszi magával, hiszen ennek már ismeri a hangját, így könnyebb az összehasonlítás.

Hangszórók

Ha otthon nem szeretne fejhallgatót használni, koncentráljon a hangszerek erősítő rendszerére. A kezdő kategóriás hangszerekben általában két hangszóró van. Ezzel szemben a minőségi digitális zongoráknál négy, vagy akár hat beépített hangszórót is talál. Az extra hangszórók hatása csak akkor érzékelhető igazán, ha leül a hangszerhez. Ezek ugyanis nem csak a hangerőt növelik, hanem - hasonlóan az akusztikus zongorákhoz- létrehoznak egy természetes hangképet, ami elsősorban a hangszer mögött ülve tapasztalható. Engedje, hogy az eladó bemutassa a hangszert, de utána Ön is feltétlenül üljön le a hangszerhez és próbálja ki,vagy hallgassa meg az egyik demó dalt.

Digital Piano Speakers - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK
Evaluating Digital Piano Touch - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Billentés

A billentyűk tapintásának megítélése kevésbé szubjektív. A kezdő kategóriás hangszerek billentyűi fényes, fehér, műanyag felülettel készülnek, miközben a magasabb árfekvésű hangszereknél szintetikus elefántcsont borítás található a billentyűkön, amely természetes megjelenést és tapintás ad. Próbálja ki mindkét billentyű típust!

A hangszer billentése önmagában is fontos, de ennél sokkal fontosabb, hogy mennyire árnyaltan kezelhető a zongorahang a játékmód függvényében. Ezért feltétlenül ellenőrizze a dinamika tartomány szélességét és a dinamika kontroll lehetőségeit az adott hangszeren. Egy billentyűt tudni kell úgy lenyomni, hogy nem hall semmilyen hangot, hiszen egy akusztikus zongora is így viselkedik. Egyes digitális zongoráknál lassú mozgatással sem lehet némán lenyomni a billentyűt, ezért feltételezhető, hogy ezek a hangszerek nem képesek az igazán halk megszólalásra sem. A fortissimo játéknál erőteljes, csillogó hangzást kell tapasztalnia. Nagyon fontos, hogy a hangszeren a teljes dinamika tartomány kezelése egyszerű legyen. Ismételgessen csak egy hangot különböző hangerővel és közben figyelje meg a dinamikai átmenetet.

Könnyű kezelhetőség

A modern digitális zongorák tudását olyan jellemzők összessége jelenti, mint az egyszerű használhatóság, vagy akár a zongorázás közben is könnyen elérhető funkciók. Ez például a gombok elrendezése, csoportosítása, tárhely, és a kontroll tulajdonságok beállításai.

Érdemes megemlíteni a gyakran használt csatlakozók elhelyezkedését is. Ha gyakran váltogatja a hangszórók és a fülhallgató használatát, az a legkézenfekvőbb megoldás, ha a fejhallgató csatlakozó könnyen elérhető, látszó vagy kitapintható helyen van, és a kábel nincs útban bedugva sem. Ha bármely USB eszközt használ, melyen rögzít és átküld fájlokat a digitális zongoráról a számítógépre és viszont, biztos lehet abban, hogy az USB csatlakozó könnyen elérhető, és nem pedig például a fal mellett álló zongora hátsó panelén.

Végül ellenőrizze a jótállási időt. A mostani digitális zongorák nagyon megbízhatóak, de hát minden elromolhat egyszer, akárcsak egy akusztikus zongoránál. Az általános szabvány garanciaidő a vásárlástól számított 12 hónap, de tapasztalni fogja, hogy sok digitális zongoránál ez 3, vagy akár 5 év is lehet.

Digital Piano Speakers - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Digitális zongora vásárlói útmutató

Tekintse meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálja az összes, zongorákkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá 10 video leckét is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Get my free piano guide with 10 piano video lessons - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK