Digitális zongora típusok

Digitális zongora típusok

Alapvetően négy digitális zongora típussal találkozhat a hangszerpiacon.

Types Of Digital Piano Video | Roland UK

Pianínó digitális zongora

A lenti képen látható pianínó kialakítású hangszer a legnépszerűbb. A hangszer megjelenésre egy akusztikus pianínóra emlékeztet, ugyanúgy megállja a helyét a lakás bútorzatának részeként is. A hangszereknek kottatartója is van, amelyek dőlésszöge állítható, illetve a kottaoldalak rögzítésére szolgáló füle is van. A modellek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a hangszerhez tartozó állványban van a hangszóró rendszer, és ahhoz kapcsolódnak a pedálok is. Ezek a digitális zongorák általában többféle felülettel készülnek. A különböző szatén színek mellett a képen látható hangszer például fekete polírozott felületet kapott.
Amennyiben a modernebb megjelenést részesíti előnyben, néhány gyártó kínálatában számos modellt találhat ebben a kategóriában, mint például a Roland F-130. Itt a kottatartó kettős funkcióval rendelkezik: lezárt állapotban a billentyűzetet takarja, felnyitva pedig kottatartóként funkcionál. A hangszóró rendszer elhelyezése a hangszeren belül szintén fontos szempont, mivel ezzel lehet helyet megtakarítani. Ezeket a zongorákat- miközben továbbra is a pianínók közé tartoznak- az úgynevezett kompakt zongorákhoz soroljuk, mivel kisebb helyen is elférnek, továbbá nagyon könnyen mozgathatók.


Upright Digital Pianos - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK
Portable Digital Pianos - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Hordozható digitális zongorák

Ezek a hangszerek jellemvonások és funkciók tekintetében a pianínó kialakítású hangszerekhez hasonlítanak, de nincs lábazattal egybeépített hangszertest. Ha éppen nem használja, könnyedén tárolhatja a lakásban, vagy szükség esetén egyszerűen szállíthatja. Használatukhoz szükség van a külön állványra, amely megfelelő alátámasztást nyújt. Ha szeretné, erre a célra megvásárolhatja a hangszerhez stílusában pontosan illő gyári állványt is. Mivel nincs egybeépített lábazat, a hangszórórendszert maga a zongora foglalja magába, ami megkönnyíti a szállítást, könnyű súlyt biztosít, azonban a hangzásban emiatt néha kompromisszumot kell kötni. Egy pianínó kialakítású digitális zongora nagyobb és jobb hangszórókkal rendelkezik, mert az integrált állványban több hely áll rendelkezésre azok elhelyezésére. A hordozható zongorák kottatartója és zengető pedálja általában könnyen eltávolítható.

Színpadi digitális zongorák

Ezek a hangszerek elsősorban zenekarral koncertező zenészek számára készülnek, ezért nem rendelkeznek beépített hangszóró rendszerrel. A képen látható zongora vagy a koncerthelyszín erősítő rendszerén keresztül, vagy egy hordozható billentyű erősítővel szólaltatható meg. A színpadi zongorák általában számos olyan funkciót is magukba foglalnak, amelyek kifejezetten az élő előadásokat támogatják, ezért otthoni környezetben nincs igazán jelentőségük. Így például egy koncerten egyszerre négy hangszínt is használhat, és lehetséges ezek azonnali hangerőszabályzása. Mindezek mellett a színpadi zongorákkal saját hangszínek képzése is lehetséges, és további számos olyan tulajdonságot is támogatnak, amelyek nélkülözhetetlenek az élő előadásokhoz.

Stage Digital Pianos - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK
Grand Digital Pianos - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Digitális koncertzongora

Ha mindig is lenyűgözőnek találta az akusztikus koncertzongorák megjelenését, de soha nem volt elég helye egy ilyen hangszer számára, a digitális rövidzongorák áthidalhatják ezt a problémát. Természetesen a koncertzongora megjelenéshez páratlan hangzás is társul, mivel a nagyobb hangszertest elegendő helyet biztosít egy kiváló hangrendszer számára.

Digitális zongora vásárlói útmutató

Tekintse meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálja az összes, zongorákkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá 10 video leckét is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Get my free piano guide with 10 piano video lessons - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK