Mit nevezünk digitális zongorának?

Mit nevezünk digitális zongorának?

Mit nevezünk digitális zongorának, és miben különbözik egy akusztikus zongorától?

500x500


Digitális pianínó

Egy akusztikus zongora esetében kalapácsok ütik meg a húrokat, amelyek ezáltal rezgésbe jönnek és hangot adnak. Sok akusztikus hangszer hasonló módon kelt hangot. Gondoljon például egy hegedűre, amelynél a húrokat egy vonó hozza rezgésbe, vagy egy gitárra, amely a húrok megpengetésével szólaltatható meg. A hangkeltés elve az akusztikus zongoránál is nagyon hasonló, csak ennél a hangszernél a húrokat kalapácsok szólaltatják meg. Az akusztikus zongorák két féle kivitelben készülnek: koncertzongora, mellyel főleg koncerttermek színpadán találkozhat, és pianínó, vagy más néven vertikális zongora, melyeket inkább otthoni környezetben használnak.

A digitális zongorák nem rendelkeznek kalapácsokkal és húrokkal, illetve olyan mechanikus mozgóalkatrészekkel, mint akusztikus rokonaik. Akkor mégis hogyan működnek? A digitális zongorák az akusztikus hangszerek rögzített hangját használják. Nagyon leegyszerűsítve: az akusztikus zongora hangját kiváló minőségű mikrofonokkal felveszik, vagy mintavételezik, majd ez a hang hallható a hangszer hangszóróin amikor leüt egy billentyűt.

Digital Piano vs Acoustic Piano - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK
Digital Pianos vs Electric Pianos & Keyboards - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Digitális zongora vs. elektromos zongora és szintetizátor

A digitális zongorákat néha elektromechanikus zongoraként is szokták emlegetni, ami helytelen. Ez a két hangszertípus különbözik egymástól. Az elektromechanikus zongora elektronikus és mechanikus alkatrészeket egyaránt használ. Ezek a hangszerek a 70-es években voltak nagyon népszerűek. Ezt követően a digitális zongorák annyira elterjedtek, hogy mára szinte teljesen kiszorították az elektromechanikus zongorákat.

A digitális zongorákat nem szabad összetéveszteni a szintetizátorokkal, vagy keyboardokkal sem. Első látásra úgy tűnhet, hogy ezek a hangszerek a digitális zongorák olcsóbb alternatívái, azonban a keyboardok könnyű, rugós, szintetizátor mechanikával készülnek, és gyakran a hangterjedelmük is csupán 61 vagy 76 billentyű. A digitális zongoráknak csakúgy, mint a hagyományos akusztikus zongoráknak, 88 billentyűje van. A keyboardok tehát remek szórakozást nyújthatnak, azonban nem alkalmasak az akusztikus, vagy digitális zongorák helyettesítésére.

A digitális zongora előnyei

Nos, milyen előnyöket nyújt a digitális zongora egy akusztikus zongorával összehasonlítva?

Először is egy digitális zongorán lehalkítható a hangerő, sőt lehetőség van fejhallgató használatára is. Ez igazán hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor a zongora hangja zavarhat másokat. Egyes digitális zongorákon két fejhallgató csatlakozó is van, ami lehetővé teszi, hogy a tanár, vagy szülő egy másik fejhallgatn kövesse a tanuló gyakorlását.

Egy akusztikus hangszert általában évente egy-kétszer szükséges hangolni. A digitális zongora nem használ húrokat, kalapácsokat és bonyolult mechanikus alkatrészeket, ezért nem igényel hangolást és rendszeres karbantartást. Az akusztikus zongorákkal szemben megspórolhatjuk a karbantartás költségeit és egyben nagyobb szabadságot is nyújt a digitális zongora elhelyezését illetően akár egy radiátor mellett, vagy az alagsorban.

Benefits of a Digital Piano - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Mindezek mellett a digitális zongorákon más hangszíneket is találhat, melyek különböző zenei stílusok és korszakok autentikus megszólaltatását teszik lehetővé (például csembaló és orgona a barokk művek előadásakor).

Ellentétben az akusztikus zongorákkal- melyek súlya akár több száz kiló is lehet, a digitális zongora lényegesen könnyebb, így esetleges szállítása is jóval egyszerűbb. A digitális zongorák gyakran fele olyan magasak, mint akusztikus társaik ezért akár ablak alá is elhelyezhetők.

A digitális zongorák olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek segítenek a tanulási folyamatban, vagy az önellenőrzésben. Ilyen például a beépített metronóm, vagy a felvevő funkció. Számítógéphez csatlakoztatva pedig lehetővé teszik saját műveink megírását.

Végezetül: egy minőségi digitális zongora ára lényegesen kedvezőbb, mint egy minőségi akusztikus zongoráé.

Digitális zongora vásárlói útmutató

Tekintse meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálja az összes, zongorákkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá 10 video leckét is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Get my free piano guide with 10 piano video lessons - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK