Tanulást segítő funkciók

Tanulást segítő funkciók

A digitális zongorák egyik előnye az akusztikus zongorákkal szemben, hogy ezek a hangszerek rendelkeznek számos olyan funkcióval, amelyek élvezetessé teszik a zongorázást és növelik a gyakorlás hatékonyságát.

Digital Piano Learning Tools Video

További hangszínek

A normál zongora hangszín mellett megszólaltathat más hangszíneket is különböző zenei stílusokhoz. Mondjuk egy Back prelúdium gyakorlásához a zongora hangszín helyett kiválaszthat egy csembaló hangszínt is, vagy életre kelthet egy jazz számot vibrafon hangszínnel. Számos megszólaltatást választhat, amelyek előremozdítják a kreativitást és segítik a gyakorlást.

Twin Piano Mode - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Twin Piano mód

Néhány digitális zongorán a Twin Piano módot is megtalálja, amely két részre osztja a zongorát. Ezáltal a zongoratanár és tanuló egymás mellett ülhetnek a hangszernél, és ugyan abban a regiszterben zongorázhatnak. Azok a modellek esetén, melyekhez két fejhallgató csatlakoztatható, két mód közt lehet választani. A Pair módban mindkét játékos a saját és a másik fél játékát is, míg az Individual módban csak a sajátját hallja - ez rendkívül hasznos lehet, amikor pl. két gyermek ugyanazt a darabot gyakorolja.

Metronóm

A precíz ritmika elengedhetetlen része a játéknak. Ezt segíti a beépített metronóm, amely jó szolgálatot tesz a gyakorláshoz. A metronóm tempóját felgyorsíthatja, vagy le is lassíthatja. Sok digitális zongora esetében a metrum megváltoztatása is lehetséges. Így szól egy 3/8-os metrum. A metronóm rendkívül hasznos és mivel a legtöbb hangszer beépített metronómmal rendelkezik, eggyel kevesebb dolog, amit külön meg kellene vásárolnia.

Digital Pianos Sequencer - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Szekvenszer

Az előadások felvétele segíti a játék utólagos kiértékelését, ezért a legtöbb digitális zongorában van beépített szekvenszer vagy, más néven felvevő. A felvétel gomb megnyomásával aktiválható a felvétel készenlét, majd a lejátszás gombbal indítható el a felvételkészítés. A beszámolást követően kezdődhet a játék.

Egyes digitális zongorákon a jobb és bal kéz szólama felvehető külön is. Ez rendkívül hasznos a darabok tanulásánál. Először rögzítheti külön a jobb kezet, majd a felvétel visszahallgatása közben hozzá játszhatja a bal kéz szólamát és fordítva. A lejátszás sebessége megváltoztatható, ami lehetővé teszi egy nehéz darab részeinek lelassítását és kigyakorlását. Mindezek mellett lehetséges meghatározott részek ciklikus lejátszása is. Ez annyit jelent, hogy körbe-körbe gyakorolhatja a darab nehéz ütemeit.

Alkalmazások

És végül, néhány digitális zongoragyártó ingyenes alkalmazásokat is ajánl a hangszerekhez, amelyek motiválják és segítik a gyakorlást. Léteznek alkalmazások a kottaolvasás elsajátításához, a zeneelmélet megértéséhez és a hallás fejlesztéséhez. Más alkalmazások például lehetővé teszik kedvenc dalok megszólaltatását iPhoneról. A dalok vezeték nélküli kapcsolaton keresztül szólalnak meg a zongora hangszóróin, ami kiváló lehetőség oktatási célokra, illetve motiválhatja a zongoristát.

Digital Pianos Apps for learning - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

Digitális zongora vásárlói útmutató

Tekintse meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálja az összes, zongorákkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá 10 video leckét is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Get my free piano guide with 10 piano video lessons - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK