Digitális zongora hangszínek

Digitális zongora hangszínek

A digitális zongorák esetében az akusztikus zongora hangszínek a legfontosabbak, mivel feltehetően ezeket fogja leggyakrabban használni. Azonban ezek a hangszerek más hangszíneket is képesek megszólaltatni. A különböző zenei stílusok más-más hangzást igényelnek, ezért általában különböző zongora hangszínek állnak rendelkezésre a klasszikus, jazz és pop műfajokhoz.

500x500

A zongora hangminta

A digitális zongorák hangmintákat használnak az akusztikus zongorahang reprodukálásához. A hangminta valójában egy akusztikus koncertzongora mikrofonnal felvett hangja. Ezeket a hangmintákat a digitális zongora belső memóriája tárolja. Amikor leüt egy billentyűt, a hang ezek alapján szólal meg a hangszer erősítő és hangszóró rendszerén keresztül.

Első hallásra ez rendkívül egyszerű megoldásnak tűnik, de érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni a kérdést, mivel a digitális zongora hangminősége minden esetben a mintavételezési technológia fejlettségétől függ.

Who are you buying a piano for? - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK
Digital Piano Tone - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK

A hang karakterisztikája

Egy akusztikus zongorán 88 billentyű van. A zongorahúrok eltérő hosszúságának és anyagának köszönhetően mind a 88 megszólaltatható hang különböző hangkaraktert hordoz. Ezért a digitális zongora esetében, mind a 88 hangot külön mintavételezik, és minden egyes hangról 3-4 hangminta készül a halk, vagy erőteljes játék tonális változásainak rögzítése érdekében. Képzelje el az akusztikus zongora hangját. Halk játéknál nem csak a hangerő mérséklődik, hanem a hangzás is lágyabb lesz. Erőteljes megszólaltatásnál pedig markánsabbá válik a zongorahang. Ezért van szükség zongora hangonként 3-4 különböző hangmintára. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy egy akusztikus zongora hangja nem csak 3-4 különböző dinamika szintre korlátozódik. Ezek a hangszerek ennél sokkal nagyobb tartományt képesek átölelni, amely csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával reprodukálható tökéletesen. Ezek egyike a SuperNatural technológia.

Különböző zongorahangzások

Természetesen a mintavételezéshez használt akusztikus zongora típusa és mérete is befolyásolja a hangzást. A különböző digitális zongorák különböző akusztikus zongorák hangját reprodukálják, ami szintén eltéréseket jelent a hangzás terén. Ennek okán Önnek el kell eldöntenie, hogy milyen hangzást részesít előnyben. Ha a mintavételezéshez használt akusztikus zongora átütő hangzású, az elkészült hangminták révén a digitális zongora hangja is átütő lesz. Ezzel ellentétben egy lágyabb hangzású zongorából kiindulva a digitális zongora hangja is lágyabb lesz.

Néhány nagyon jó zongora hangszín is megfelelhet az elképzeléseinek, de saját zongorahangzás kialakítása is lehetséges. Ez történhet egyéni ízlés szerint, de indokolhatja a helyiség mérete és elrendezése is - ahol a hangszert használja -, hiszen a függönyök, padlóburkolatok, valamint a falak anyaga is hatással van a hangzásra. Bizonyos digitális zongorák a saját elképzelésnek megfelelő hangzás kialakítását is lehetővé teszik, amit akusztikus hangszerek esetében csak a kalapácsfejek intonálásával lehetne megvalósítani. Egyes hangszerek esetében ez a beállítás egy megfelelő programmal elvégezhető. Például a zongoratető pozíciójának beállításával befolyásolható a hang fénye. A zéró érték beállítása esetén a tető lezárt helyzetben van, ami tompítja a hangzást. Ezután a tető teljes felnyitásával szárnyaló zongorahangzás érhető el.


Egyéb kiválasztható hangszínek

Ha már kicsit fárasztónak találja a zongora hangot, a legtöbb digitális zongorában számos egyéb hangszín is van, amelyek különböző zenei stílusokhoz kapcsolódnak. Ilyenek az elektromos zongora, csembaló, vagy vonós hangszínek. Sőt, akár össze is kombinálhat két hangszínt - például egy csembaló és vonós hangzást.

Digitális zongora vásárlói útmutató

Tekintse meg a kibővített útmutatót, amelyben megtalálja az összes, zongorákkal kapcsolatos tudnivalót. Továbbá 10 video leckét is, amelyek támogatást nyújtanak a kezdeti lépésekben.

Get my free piano guide with 10 piano video lessons - Digital Piano Buyers Guide | Roland UK